Köyümüzün yetiştirdiği sporcuları zaman zaman sizlere tanıtmaya çalışacağız. Daha önceki yazılarımız da önce milli güreşçilerden 52 kilo Grekomen sitilde güreşen Mehmet Avcılar'dan ve Profesyonel Futbol Ligi takımlarından ; Vefa, Balıkesir, Sakarya, Fenerbahçe, Göztepe, Giresun ve Karşıyaka Spor Kulüplerinde yıllarca top oynamış olan İbrahim Ejder’den ve Almanya'da antrenörlük yapmakta olan Hakan Tutkun'dan bahsetmiştik.
Bu günden itibaren diğer sporcu arkadaşlardan bahsetmeye ve bilgiler aktarmaya çalışacağız.Bu arkadaşlar profesyonel veya amatör takımlarda görev yapmış olan Çınardere’li kardeşlerimizdir.
Bu kez sizlere uzun yıllar İstanbul’un değişik amatör kulüplerinde futbol oynamış olan Orhan Selviİ’den bahsetmek istiyoruz.
1949 yılında Çınardere köyünde dünyaya gelen Orhan Selvi, İlkokula köyümüzde başlamış, ancak 1957 yılında ikinci sınıfa geçtikten sonra İstanbul’a taşınmıştır. İlk ,Orta ,Lise ve Üniversite hayatını İstanbul da tamamlamıştır.
Futbola olan tutkunluğu 1958 yılında Davutpaşa İlkokulu 3. sınıfında okurken , okul bahçesinde antrenman yapan ve önce İstanbul Spor'da, daha sonra Fenerbahçe Kulübünde kalecilik görevlerinde bulunan Arap Yılmaz’ın takımı olan Gayret Sporun maçlarını seyrederken başlamıştır. O yıllarda küçük çocukların böyle maçlarda kale arkasında bulunup, kaleyi geçen topları toplamak ve sahaya atmakla futbola olan sevgisi onun bu spor dalı ile tanışmasına vesile olmuştur. Bu antrenmanlar esnasında arap Yılmaz'ın kaleciliğine özenenerek yapılan maçlarda kalecilik mevkiinde oynamıştır. Böylece top ile buluşması kalecilik ile başlamış ancak ilerleyen günlerde ise kalecilikten vaz geçerek orta sahalarda görev almıştır.
1966 yılına kadar mahalle aralarındaki takımlarında top oynadıktan sonra bir arkadaşının aracılığı ile İstanbul 3. Amatör Küme takımlarından Eminönü Spor ‘a transfer olmuş ve bu takımda sağ açık mevkiinde bir yıl görev yapmıştır. İlk transferinden 500 TL. almanın yanında bütün stadlara ücretsiz girebileceği bir Serbest Giriş Kartının da sahibi olur. O yıllarda Amatör takımlarda top oynamak, Serbest Giriş kartına sahip olabilmek ve 500 TL. gibi bir para almak çok önemliydi. Yine o yıllarda bu kişilere mahallede bulunan eş ve dostları sanki FB-GS-BJK da oynuyormuş gibi değer verirlerdi. Daha sonraları ise ;
1967 yılında İstanbul Edirnekapı Bozkurt Spor Kulübünde ,
1969 yılında İstanbul Eyüp Spor Kulübünde,
1970 yılında İstanbul Sümer Spor Kulübünde,
1971 yılında İstanbul Cerrahpaşa Kulübünde,
1972 yılında İstanbul Yayla Spor kulübünde,
1977-1979 yllarında İstanbul Epengle Spor Kulübünde,
1980 yılında Almanya Wildemann Spor Kulübünde futbol oynamıştır.
Bu arada 1965-1968 yılarında Sultanahmet Sanat Okulunda öğretimine devam ederken 3 yıl Okul takımında futbol oynamış başarılı maçlar çıkararak Okul takımının 3. Ligten 1. Lige çıkmasında ve 2 yıl şampiyonluk sevincini yaşamasında önemli rol üstlenmiştir. Kesintisiz görev yaptığı bu 3 yıl içinde 11 numaralı formayı hiç kimseye kaptırmamıştır. Bu arada okul zamanında başından geçen önemli bir anısınıda burada sizlere nakletmeden geçemeyeceğiz . Hep beraber okuyalım:
Yıl 1965. Okula daha yeni başlamıştı. Kimseyi tanıma fırsatı dahi olmamıştı. Daha sonraları FB ve TFF’nda görev yapacak olan Hadi Türkmen 3. Mahalli Lig takımlarından Yedikule Spor ile antreman maçı tertip eder. O yıl Amatör takımlardan Eminönü sporda top oynayan Orhan Selvi'yi de bu maça davet eder. Arabada giderken aralarında şöyle bir konuşma geçer;
-
Orhancığım, bir hocamız var, o her şeye karışır, takımı yapar, sen ona bakma ve fazlada kafana takma ,
-
Maça çıkmadan önce sahada kadro okunurken Orhan’a yer vermez, aralarında münakaşa çıkar. İş karışır araya girenler olur ve Orhan oradan uzaklaştırılır. Maçın ilk devresi 2-0 aleyhe kapanır. Arkadaşları hocayı ikna ederler ve Orhan kadroya alınır. Büyük bir hırs ile maç başlar ve durum 2- 2 sonuçlanır. Hoca maçtan sonra,
-
Orhan sen çok güzel oynuyormuşsun aferin sana diyerek gönlünü almayı ihmal etmez.
-
İşte bu kötü münakaşa ile başlayan öğretmen ve öğrenci dostluğu Hoca Göksel beyin vefatına kadar devam eder. Okul takımı seçmelerine dahi girmeden bu maçtaki oyunu ile okul takımındaki 11 numaralı formanın sahibi olur ve 3 yıl aralıksız okul takımında başarılı maçlar çıkarır. Aralarında öyle bir dostluk kurulmuştur ki, Öğretmen Göksel bey her maç öncesi mutlaka bir muz ve bir çikulata ile onu besleyerek maçlara hazırlar. Tabi bu ödül sadece takımda Orhan Selvi içindir. Sebebi de Sultanahmet ve Tekstil Meslek Lisesi aynı çatı altında iki ayrı okuldur. Ancak okul takımı Sultanahmet Sanat Okulu adı ile müsabakalara katılır. Hocamız tekstil okulunun hocasıdır. Orhan Selvi’de aynı okulun talebesidir. Bu nedenle Tekstil okulundan tek kişi bu takımda bulunduğundan dolayı hoca ona ayrı bir ilgi gösterir.
-
Diğer taraftan rahmetli Hadi Türkmen, vermiş olduğu şaka ile karışık tavsiye ile hem okul takımına direk olarak girmesine hemde hocaları rahmetli Göksel Bey ile okul içi ve dışında yaşanan derin bir dostluğun doğmasına sebep olmuştur. Tabi aynı dostluk ve sevgi rahmetli Hadi Türkmen’in 9.11.2012 de vafatına kadar aralıksız devam etmiştir.
Okul takımında ve diğer kulüplerde beraber top oynadığı arkadaşları ,daha sonra önemli takımlarda ve önemli görevlerde bulunmuşlardır. Bunlardan bazıları :
Fenarbahçe yöneticilerinden ve TFF As Başkanı Hadi Türkmen,
Milli hakem Aykan Köseoğlu,
Milli Hakem ve BJK Futbolcusu Ergül Yücedağ,
Galatasaray Takımından Faruk Kaygısız,
BJK . Genç Milli ve Bursa Spor Futbolcusu Hikmet Sayar,
Bursa Spor futbolcularından Arap Cemil Kezer, ( BJK da top oynayan Arap Saim’in kardeşi.)
Antalya Spor Futbolcusu Ahmet .....,
Alibeyköy Spor lu Fethi,
Kırıkkale Spor Futbolcusu Ahmet Kantarcı,
Vefa Sporlu Nurettin Hacıoğlu,
Yedikule Spor Futbolcusu Şeref ………,
Yayla Spor Futbolcusu ve Milli Hakemlerden Özcan Oal,
Tekirdağ Spor Futbolcusu Atilla………..
Galatasaray Futbolcusu Ali Gül‘ dür.
Orhan Selvi 1977-1979 yıllarında Epengle Futbol Takımında İstanbul Müesseseler arası yapılan Futbol Turnuvalarında 40 takım arasından en centilmen takım ünvanına sahip ** Centilmenlik Kupasını ** İnönü Stadında FB-GS maçı öncesi takım kaptanı olarak almanın sevincini yaşamıştır.
Üniversite hayatı 1969 yılında başladığında istikbalini düşünerek sporculuk ikinci plana düşmüş ve futbolu sadece amatör kuluplerde devam ettirerek 1974 yılında Üniversiteden Makine Mühendisi olarak mezun olmuştur.
1980 yılında Almanya’ya gittiğinde önce Nürnberg civarında Bad Neustadt kulübünden daha sonra da Goslar civarında Wildemann Spor kulübünden teklif almıştır. Sonuçta Wildemann Kulübünden lisansı çıkmıştır. Ancak kısa bir zaman sonra yurda dönmek mecburiyetinde kalmış ve Almanya ‘dan döndükten sonra da amatör kulüplerde futbol oynamaya son vermiştir. Ancak çalıştığı fabrika takımlarında sporculuk ve antrönörlük görevlerine uzun yıllar devam etmiştir.
Kendisi emekilik hayatına devam etmektedir. Site Yönetimi olarak sağlıklı, sıhhatli ve mutlu bir yaşam dileriz.
SİTE YÖNETİMİ.
7.3.2013
NOT : Spor ile uğraşan veya daha önce muhtelif takımlarda görev yapmış arkadaşlarımızı da SİTE'mizde tanıtmak için özgeçmişlerini bekliyoruz..Müracaat . Çınardere SİTESİ veya orhan_cafer@hotmail.com adresine göndermenizi rica ediyoruz..