MUSTAFA MUTAY
Bozcaada Belediye Başkanı
Çınardere Köyü'nden, rahmetli Nadire Arslan'ın kardeşi olan Şevket Mutay'ın oğlu Mustafa Mutay 1953 yılında Çınardere Köyü'nde dünyaya gelmiştir. İlk okulu köyümüzde bitirmiştir. Babasının görevi nedeni ile önce Çanakkale’ye, daha sonra 1965 yılında Bozcaada’ya yerleşmişlerdir. Mustafa Mutay, 1972 yılında Hatay’da vatanı görevini yaptıktan sonra tekrar Bozcaada’ya dönmüş ve Belediye’de çalışmaya başlamıştır.
1923 yılında kurulan Bozcaada Belediyesi,1968 yılından itibaren yapılan seçimlerle başkanlığa gelenlerin isimleri ve görev tarihleri aşağıdadır:
1- 1968 yılında Muzaffer ŞEN ( BGMS )
2- 1973 yılında H.Nağahan AKAY ( DYP )
3- 1984 yılında Mehmet KÜRŞAT ( SODEP )
4- 1989 yılında Mehmet KÜRŞAT ( ANAP )
5- 1994 yılında Mustafa MUTAY ( ANAP ) seçilmişlerdir.
Bozcaada : Tarih boyunca konumu itibari ile stratejik öneme sahip olmuş bir ilçemizdir. Son yıllarda yerli ve yabancı turistler için bir cazibe merkezi haline gelmiştir. Havası, denizi ve Ege rüzgarından beslenen bağlarından elde edilen şarapları, Türk ve Rum kültürünün birleştiği eşsiz mutfağı ile Bozcaada turizmde büyük bir ilerleme kaydetmiştir.
Tarihi : Bozcaada 1455 yılına kadar birçok medeniyetlere ev sahipliği yapmıştır. Bunlardan bazıları, Akalar’ın bir kolu olan Pelag’lar, Fenikeliler, Atinalılar ve Yunanlılar'dır. 1203 yılından sonra Bozcaada üzerinde Bizans - Ceneviz ve Venediklilerin egemenlik mücadelesi olmuştur.
Ve tarih 1455 yılını gösterdiğinde Fatih Sultan Mehmet Bozcada’yı Osmanlı İmparatorluğuna katmıştır. Bozcada üzerinde zaman zaman Osmanlıve Venedik arasında da hakimiyet mücadelesi olmuştur. 19. yüzyılın sonlarında Kaymakamlık ile yönetilmeye başlanmıtır. Bu tarihlerde Bocaada’da belediye idaresi de kurulmuştur.
1912 yılında Balkan Savaşı sırasında Yunan donanmasınca işgal edilmiş olup, Lozan Antlaşması sonucunda 20 eylül 1923 yılında Türkiye Cumhuriyeti’ne bağlanmıştır.
GİDİŞ GÜZARGAHI : Çanakkale iline bağlı olan Bozcaada İlçesi,Çanakkale – Ezine güzergahının üzerindedir.
ULAŞIM : Ezine’den ,Geyikli iskelesine ve oradan da 4 km.uzaklıkta ki Bozcaada’ya arabalı vapur ile gidilmektedir.Bozcaada’nın alanı 36.67 km.karedir.
TARİHİ YERLER: Adadaki gezilecek tarihi yerler,Bozcaada Kalesi,Yeni Kale,Alaybey Camii,Köprülü Mehmet Paşa Camii,Namazgah Çeşmesi, Meryem Ana Kilisesi,Aya Paraskevi ayazması en önemlileridir.
PLAJLAR : Denize girilebilecek yerlere gelince,Ayazma,Sulu Bahçe,Habbele ve Mermer Burnu dikkat çekilen yerlerdir.
ŞARAP İMALATI : Bozcaada geçimini türizm ve üzümcülükten sonra şarapçılık ile de anılmaktadır.Burada üretim yapan firmalar,Ataol,Corvus,Çamlıbağ ve Talay Şarap en önemlileridir.
Buradan ,Ada Şarapları,ünlü Çavuş Üzümü,Kekik Balı,Domates Reçeli,Üzümden yapılan Pekmez,Kurutulmuş Üzüm ve reçel satın alınır.a başlamıştır. Bir dönem Bozcaada Belediyesinde Meclis üyeliği yaptıktan sonra 1994 tarihinde Belediye Başkanı seçilmiştir. 1994 yılından bugüne kadar da Bozcaada Belediye Başkanlığı görevini büyük bir başarı ile yürütmektedir. Evli olup Petek ve Uğur adında iki çocuk babasıdır.
Mustafa MUTAY hakkında bazı bilgiler ve bir anımız: .
30 Nisan 2012 Tarihinde eşimle beraber hem Bozcaada’yı gezmek hem de Belediye Başkanı olan Mustafa Mutay ile tanışmak için adaya gittik. Mustafa beyin babası olan Şevket Mutay’ı ve abisi olan Muzaffer Mutay’ı çok iyi tanımama rağmen kendisi ile o güne kadar hiç karşılaşmamış, h,iç görmemiştirm. Mustafa Mutay rahmetli yengem Rabia Selvi'nin dayısının oğludur.
Bozcaada’ya gittiğimde kendisi görevli olarak Çanakkale’ye gitmişti. Adaya dönene kadar eşimle beraber çevreyi gezdik. Kaleyi, şarap imalathanelerini gördük. Tarihi yerlerini, kilisesini gezdik ve dar fakat tarih kokan sokaklarında birkaç saat dolaştık. Çay bahçesinde oturduk ve merkezdeki camii ziyaret ettik.
Sokaklarda gezerken yaşlı bir kadına rastladık. Evinin önünde reçel, bal vs.satıyordu. Selam verdik, yanına sokulduk. Evi küçük fakat sevimliydi. Aramızda şöyle bir konuşma geçti.
-Teyze bu ev senin galiba, çok güzelmiş !
-Evet. Ama bu ev benim değil.
-Peki kimin.
-Bu evi oturmak için Belediye Reisimiz verdi.Bunun üzerine sadece şaka olsun diye kendisine,
-Sizin bu Başkanınızı sevmiyorlarmış ve pek çalışkan değilmiş deyince kadın hem öfkeli hem de sevinçle bana,
-Ne diyorsun oğlum. O dünyanın en iyi insanıdır. Bak bana ev verdi. Adada herkese yardım ediyor. Bugün seçim olsun, şapkasını bırakıp gitsin yine bu ada halkı ona oy verir. Sen ne diyorsun oğlum.
Tabi ki benim oradaki gayem, hem şaka yapmak hem de kadını konuşturup Belediye Reisi hakkındaki düşüncelerini öğrenmekti.
Zaten adayı dolaştığınız zaman, adanın temizliği, personelin çalışkanlığı, Belediyenin halka ve adalılara verdiği hizmeti ve 1994 yılından beri aralıksız onun Belediye Başkanı olması sevildiğinin bir kanıtıydı.
Kendisi Çanakkale’den döndükten sonra bir müddet sohbet ettik .Tanışma fırsatı bulduk. Eş dosttan bahsettik. Bir daha haberli gelmemi ve bizimle daha fazla ilgilenmeyi ve misafir etmeyi söyleyerek adadan ve Başkandan ayrıldık.
Hazırlayan :
Orhan SELVİ
26 Ocak 2013