ÇINARDERE KÖYÜNDE BULUNAN ESKİ VE YENİ ÇEŞMELER :
Köyümüzün kuruluşundan itibaren içme, harcama ve hayvanları sulamak için büyük ölçüde suya ihtiyaç olmuştur. Bunun için önceleri Kocaçay’dan, daha sonra değirmene su getiren arktan (Küçükçay’dan) taşınan su ile bu ihtiyaç giderilmeye çalışılmıştır. Ancak çayların uzak olması yeni arayışlar getirmiş ve bu nedenle öncelikle kuyular açılmış daha sonrada köyün dışında bazı çeşmeler yapılmıştır.
Hayvanların sulanması köyün dışında zor olduğundan bazı dereler kullanılsa da yeterli olmamıştır. Dolayısı ile bazı hayırsever büyüklerimiz daha sonraki yıllarda çeşmeler yapmaya başlamışlardır. Bu çeşmeler köyün içinde ve dışında olmak üzere iki kısımdır.
Küçük Çay : Değirmene su getiren çay.Şu anda suyu kurumuş ve iptal edilmiştir.
Kocaçay : Nusretiye Köyü sınırlarında doğan ve Beypınar, Dişbudak Çınardere, Çelikgürü ve Otlukdere Köyü sınırlarından geçerek Marmara denizine dökülen çay.
1 - KÖYÜN DIŞINDA YAPILAN ÇEŞMELER :
1-Fahri Çavuş'un tamir ettiği çeşme : Köyün arkasından Balıklıçeşme'ye doğru giden yolun üzerindedir.Şimdi Mesut İlhan’ın bahçe avlusunun yanından aşağıya yani Balıklıçesme'ye giderken Hüsamettin Rikkay'ın tarlasının tam karşısında soldaki yamaçta bulunmaktadır. Bakımsızlıktan terk edilmiş ve kurumuş otların arasında görülmeyecek haldedir. Çok eski yıllarda Fahri Çavuş bu çeşmeyi tamir etmiştir. Esasen kimin yaptırdığı şu ana kadar tespit edilememiştir.
2-Hacı Rahmi Terzi'nin yaptırdığı çeşme : Hüsamettin Rikkay'ın tarlasının önündedir ve Balıklıçeşme'ye giderken sağda çukurdadır Bu çeşme rahmetli Rahmi Terzi tarafından yaptırılmıştır.Geçtiğimiz yıllarda oğlu Mehmet Terzi tarafından da bakım ve temizliği yapıldığı için şu anda faal haldedir ve suyu akmaktadır. Ayrıca yalağından hayvanlar da su içerek bu çeşmeden faydalanılmaktadır.
3-Ilıcanlı Hasan’ın yaptırdığı çeşme ( Yerlisu Çeşmesi ) : Yerlisuya giderken sağda çukur içinde kalan ve Sezai Canlı’nın babası Hasan Canlı tarafında yaptrılmıştır. Bakımsız ve kendine haline terkedilmiş durumdadır. Kısmen kullanılmaktadır.
4-Ilıcanlı Hasan'ın yaptırdığı çeşme ( Ihlamurdere Çeşmesi ) : Bu çeşme ıhlamur derenin içindedir.Rahmetli Hasan Canlı tarafından 2. çeşme olarak yaptırılmıştır.
5-Eskibalıklılı Mustafa Çavuşun çeşmesi : Eskibalıklı köyünden Mustafa Çavuş lakaplı kişi tarafından Dalakdere içinde yaptırılmıştır. Suyu, kireci az olduğundan yumuşak bir özelliğe sahiptir. Köyümüzün içindeki çeşmelere halen buradan su gelmektedir. Tadı gayet güzeldir.
6-Raşit Kaya çeşmesi : Biga – Çanakkale yolu kenarındaki Öğretmen Ahmet Kaya'nın evinin önünden Otlukdere Köyüne giden yolun üzerinde Rahmetli Raşit Kaya tarafından yapılmıştır. Ancak bakımı ve tamiratı yapılmadığından maalesef suyu akmamaktadır.
Bu çeşmelerden hayvanlarında su içmesi için önüne yalak ismini verdiğimiz kısımlar yapılmış ve faal olanlardan hayvanlar su içerek susuzluğunu gidermektedir.
2 – KÖYÜN İÇİNDE YAPILAN ÇEŞMELER :
İçme su tedarikindeki güçlükler nedeni ile arayışa giren büyüklerimiz ve muhtarımız çareyi akan derelerdeki suları birleştirerek o günkü imkanlar dahilinde künkler vasıtası ile köyün içine taşınmasına karar vermişler ve ilk köyün içindeki ilk çeşme böylece yapılmıştır. Ayrıca hayvanları sulamak için önlerine yalak tabir ettiğimiz bölümler yapılmıştır.Böylece hem insanlarımız ve hem de hayvanlarımız su ihtiyacını yeni yapılan çeşmelerden karşılamışlardır.
Son yıllarda hayvanların bu çeşmelerden su içmeleri yasaklanmış ve her hayvan sahibi bu sulama işini ahırlarında (damlarında) yapmaya başlamıştır. Bu gün artık köy içindeki hiçbir çeşmede hayvanların sulama işlemleri yapılmamaktadır.
Köyümüzün içinde bulunan çeşmeler şunlardır :
1- Nazım Selvi’nin evi önündeki çeşme : Şu anda faal olarak çalışmakta ve suyu akmaktadır.Suyu Dalakdereden gelmektedir. Kireç oranı düşüktür ,tatlı ve yumuşak bir suya sahiptir. İlk yapılan çeşme olabilir.
2- İhsan Arslan’ın evi önündeki çeşme : Bu çeşmeye su köy arkasından gelmektedir. Suyu biraz sert ve kireçlidir.
3- Rahmi Terzi’nin evinin önündeki çeşme : Suyu Emin’in Bayırı’nda bulunan kaynaktan gelmektedir. Hatırladığım kadarı ile 1954 yıllarında künklerin döşenmesinde bulunduğumdan çok eski bir çeşme olduğunu söyleyebilirim. Belki daha da eskidir. Şu anda suyu akmamaktadır.
4- Okulun önündeki çeşme : Suyu Dalakdere’den gelmektedir. Yumuşak, kireci az ve tatlı bir sudur.
5- Abdullah Ergen’nin evi önündeki çeşme : Suyu Dalakdere’den gelmektedir. Kireci az, yumuşak ve tatlı bir özelliği vardır.
6- İbrahim Kayalı’nın evi önündeki çeşme : Suyu nereden geldiği bilinmiyor.Yapıldıktan sonra önündeki su havuzu ile beraber kapatıldı. Şu anda suyu akmamaktadır.
7- Berber Mustafa Topal’ın evi önündeki çeşme : Bu çeşmenin suyu Dalakdere’den gelmektedir.Kireci az, yumuşak ve tatlı bir suya sahiptir.
9- Artezyen Kuyusu : Ovada, Biga - Çanakkale yolu yakınındadır. Burada ki kuyudan su pompalar vasıtası ile Balıklıçeşme sınırları içindeki yeni sanayi bölgesinde bulunana depoya pompalanır. Bu depoda biriken su Çınardere - Otlukdere ve Çelikgürü köylerine dağıtılır. Dolayısı ile köyümüzde su sıkıntısı başladığında burada bulunan Çınardere köyüne ait vanalar açılarak su Çınardere köyüne sevk edilir . Ve böylece gerekli su ihtiyacı tedarik edilmiş olur.
SUYUN KÖY ÇEŞMELERİNE DAĞITIM PROGRAMI :
1- Öncelikle 1 – 4 - 5 ve 7 Nolu çeşmelere su Dalakdare’den gelmektedir. Eğer Dalakdare’den gelen su yeterli olmazsa o zaman Eminin Bayırından gelen ve okulun önündeki depoda biriken sudan köy çeşmelerine takviye yapılmaktadır. Oda yetersiz olursa üçüncü alternatif olarak ovada bulunan artezyen kuyusundan su ilavesi yapılır.
2- Evlere dağıtılan su öncelikle Eminin Bayırından okulun önünde bulunan depoya gelir. Oradan tüm köydeki evlere dağıtılır. Eğer evlere su yetişmediği zaman, ovada bulunan Artezyen kuyusundan takviye yapılır.
Hazırlayan :
Orhan SELVİ
27.11.2012