Daha önce bir kısmı yapılan Köy Mezarlığı'nın içinin ve dışının temizlik ve bakımının yapılması işlemlerine 6.10.2013 Pazar günü tekrar başlanacaktır. Gerekli olan 5 kişilik temizleme ekibi ile anlaşma sağlanmıştır.Tüm hemşerilerimize hayırlı olmasını dileriz.
Sevgili kardeşlerim.
Aşağıda okuyacağınız konuları daha önce 9 Şubat 2013 tarihinde sizlere duyurmuştuk. O günden sonra Çınardere Site Yönetimi olarak başlattığımız çalışmalar ve Muhtarlığımızın da katkıları ile bazı problemleri hep beraber çözüme kavuşturduk. Geriye kalanları da en kısa zamanda yapacağımızı sizlerle paylaşmak istiyoruz.
Aşağdaki yazımızda;
1- Mezarlık kapısının olmadığını ve etrafında tel örgü bulunmadığını daha önce yazmıştık. 29.06.2013 tarinde gerek yeni kapı ve gerekse bahçe duvarı tel örgü ile çevrilmiştir. Böylece Mezarlığımız Köyümüze ve kabirde yatan mevtalarımıza yakışır bir hale gelmiştir.
2- Bahçe duvarının Çanakkale-Biga yoluna bakan kısmının yol genişletme çalışmaları sırasında oluşan toprak kayması nedeni ile yıkıldığını ve harabe bir şekilde bulunduğunu belirtmiştik. Bursa 14. Bölge Md.lüğü ile yaptığımız ısrarlı müracaatlarımız sonucunda istinat duvarının yapılacağı sözünü tekrar tekrar aldık. En son konuşmamız 17 Eylül 2013 tarihinde olmuştur ve yapacaklarını kesin bir dille tekrar beyan etmişlerdir. Bu konun takipçisi olmaya devam edeceğiz.
3- Mezarlık içinde bulunan zararlı ot,çalı, vs bitkilerin bir kısmı daha önce temizletilmişti. kalan kısmın da temizlenmesi için 5 kişiden oluşan bir ekip ile anlaşma sağlanmıştır. Bu ekip 6 Ekim 2013 Pazar günü bir aksilik olmazsa temizlik işine başlayacaktır. Mezarlığın içindeki bu zararlı bitkiler temizlendikten sonra bu bitkilerin tekrar çıkmaması için ilaç uygulaması yapılacaktır.
4- Mezarlık girişinde daha önce bir çeşme bulunuyordu ve sonra bu çeşme kullanılamaz hale geldi . Şimdi Mezarlık istinat duvarı ve iç temizliği yapıldıktan sonra buraya yine bir çeşme yapılacaktır.
5- Temizlenen mezarlık bahçesinin özellikle eski mezarlık bölümünde 100-150 yıl önce defnedilmiş ve bir kısmı yıkılmış birkısmı ise zararlı bitkiler nedeni görünmez hale gelmiş mezarlar ortaya çıkarılmış olacaktır.
Meydana çıkarılacak bu mezarların bazılarında kimlerin yattığını bilmiyoruz. Zira mezartaşlarının üzerindeki yazılar Osmanlıca yazılmıştır. Köyümüzün tarihçesi için de önemli bilgiler içeren bu mezartaşları temizlenip Osmanlıca olan yazılar gümüz Türkçesine çevirilerek ayrı bir taşa yazdırılarak okunur hale getirilecektir. Dolayısı ile kabirlerde yatan mevtaların torunları olan bizler de ecdadımızı tanımış olacağız.
6- Mezarlık içne yapılan düzensiz definler nedeni ile ieçeriye araç girmesi mümkün olmamakta, hatta yürüyerek cenazeyi taşımak dahi her gün daha da zorlaşmaktadır. Mezarların kıblesi dahi biri birine uymamktadır. Bu düzensizliğin önüne geçmek için temizlik işinden sonra mevcut boş alanların düzenlemesi yapılacak, mezar yetrleri ölçuü ile belirlenip ara yollar işaretlecektir. Böylece gelecekte düzensiz definlerin de önüne geçilmiş olacaktır.
7- Mezarlık İstinat duvarı yapıdıktan sonra kapı girişine "ÇINARDERE KÖYÜ MEZARLIĞI" ve "HER CANLI MUTLAKA ÖLÜMÜ TADACAKTIR" ayeti yazdırılacaktır.
Aşağıdaki yazı 9 Şubat 2013 tarinde yazılmış ve bugün o yazdıklarımızı Çınardere Site Yönetimi ve Muhtarlık olarak sizlerin de testeği ile heb birlikte tek tek yerine getiriyoruz.
Çınardere Site Yönetimi olarak alınan kararları sizlerin maddi ve manevi desteği ile sonuna kadar takip ediyor ve gerçekleştirmeye çalışıyoruz.
Site Yönetimi olarak Mezarlık temizliği işinin Köyümüze hayırlı olmasını dileriz.
Orhan SELVİ
2.10.2013
Not : 9 Şubat 2013 tarihli yazımız.
ÇINARDERE KÖY MEZARLIĞININ TEMİZLİĞİ
"Her Canlı Ölümü tadacaktır. Sonunda Bize Döndürüleceksiniz." (Ankebut - Ayet 57 )
Sevgili Dostlar.
Köyümüzün mezarlığında hepimizin mutlaka eşi, dostu, anası, babası, ninesi, dedesi, kardeşi veya hemşehrisi yatmaktadır. Buraya zaman zaman cenaze işleri veya ziyaret için geliyoruz ve ölenlerimize hayır dualar ediyoruz. Eğer onları ziyaret etmezsek biliyoruz ki bizlerden davacı olacaklar.
Ancaaak !
Bizleri kabristanda bekleyen ve misafir edecek olan kabirdeki akrabalarımız acaba huzur ve mutluluk içinde bizleri karşılayabilecekler mi ? Ben hiç sanmıyorum. Neden mi ? Biraz düşünelim !
Bizler evimize misafir beklediğimiz zaman neler yapıyoruz. Öncelikle evimizi çok güzel temizliyoruz. Etrafta ne kadar uygunsuz eşya varsa bir yere gizliyoruz. Halılarımızı, kilimlerimizi, camı çerçeveyi güzelce siliyoruz. Yemek veya poğaçaları, börekleri hazırlıyoruz. Kendi üzerimizdeki günlük elbiseleri çıkarıyor ve en yeni elbiselerimizi giyiyoruz. Bunları büyük bir itina ile yaptıktan sonra misafirlerimizi bekliyoruz. Misafirliğin sonunda da bu ilgiden dolayı memnun olarak vedalaşıyoruz. Değil mi ? Şimdi aynı şeyleri kabirlerde yatan, anamızın, babamızın, eş, dost ve hemşerilerimizin bulunduğu evleri, bahçeleri ve odalarının temizliğini ve bakımı konusunda neler yapabiliyoruz ?.Hiç düşündük mü ?
Bence HAYIR ! Niçin mi ?
Hepimiz köye gittiğimizde mezarlığı geziyoruz. Etrafa baktığımızda sadece süslü, cilalı, parlak mermer ile çevrili mezarların temiz olması mezarlığın bakımlı ve sorunsuz olduğu anlamına gelmiyor. Mezarlığa girdikten sonra, bahçenin bakımlı, düzenli olmasına önem vermedikten sonra sadece akrabalarımızın mezarına gitmekle olmuyor. Temizlik ve düzen bahçenin girişindeki ana kapı önünden başlar. Ve bahçenin tamamını kapsar. Şimdi şöyle bir düşünelim bakalım durum öyle mi !
1-Bahçenin kapısı var mı, yok mu? Orada yatan mevtalarımıza uygun mu, değil mi? Bence bahçe kapısı yoktur. Varsa da kırık dökük, boyasız ve terk edilmiş bir görüntüdedir. Bu kapı orada yatan akrabalarımıza hiç uygun değil ve yakışık almayan bir durumdadır.( Resim.3- inceleyiniz ) .ŞİMDİ BAHÇE DUVARI TEL İLE ÇEVRİLDİ. Ve 1.madde de yazılı olumsuzluk düzeltmiş oldu.2.10.2013
2-Bahçenin duvarı sağlam mı, yoksa yıkılmak üzere mi? Hiç baktınız mı? Ben söyleyebilirim. Bahçe duvarının bazı yerleri yıkık dökük. Bazı yerleri hemen yıkılacak gibi. Yani terk edilmiş durumda. ( Resim.4- inceleyiniz).
3-Bahçenin içinden mezar yerine gidene kadar ot, çalı, çırpı gidişimizi engelliyor mu? Hiç fark ettik mi? Hayır, etmedik veya umursamadık! ( Resim.5-inceleyiniz )ŞİMDİ BU MADDEDE YAZILANLARIDA YAPIYORUZ.
4- Orada yatan dostlarımızın mezarındaki çiçekleri sulamak için veya başka bir ihtiyaç için bahçenin girişinde, bahçe kapısının önünde bir çeşmeye gereksinme var mı yok mu? Hiç fark eden oldu mu? Evet çeşmeye ihtiyaç var. Daha önceden burada çeşme vardı. Ama ana yol yapılırken yıkıldı ve bir daha yenisi yapılmadı. Çünkü kimseyi ilgilendirmedi.
5- Bazı dostlarımız mezarlıkta yatan akrabalarının mezarlarını bulabiliyorlar mı? Üzerindeki mezar taşlarındaki yazıları okuyabiliyorlar mı? Bence hayır! Çünkü bakımsızlıktan ağaç ve çalılıklarla mezarlar kapanmış ve temizlik yapılmadığı için kaybolmaya yüz tutmuş. ( Resim.7- inceleyiniz).MEZARLIĞIN TEMİZLEME İŞİ BİTTİKTEN SONRA BU İŞİ DE YERİNE GETİRECEĞİZ.2.10.2013
6- Mezarlık girişinde bir tabela yoktur. Olması gerekmez mi? Gerekir tabiî ki. O zaman bir tabela yaptırılması ve oraya monte edilmesi her halde güzel olacaktır. Tabelaya Çınardere Köy Mezarlığı yazılır. Ve altına da ‘’’ HER NEFİS ÖLÜMÜ TADACAKTIR.’’’ İbaresi eklenir. Böylesi güzel olmaz mı ?
Sevgili Çınardereli Kardeşlerim,
Unutmayalım. Birlikten kuvvet doğar. Eğer birlik beraberlik içinde olursak hepimizin gideceği son durağı olan mezarlıklara ve bahçesine ilgi ve alaka gösterirsek yukarıda sözünü ettiğim tüm aksaklıkları gidermiş oluruz. Orada yatan mevtalarımıza büyük bir iyilik etmiş oluruz. Kabristana gittiğimizde hem mezarlıkları buluruz, hem mezar taşlarındaki bilgileri okuruz, hem de suya ihtiyacı olan mezarlarımızdaki bitkileri sulamış oluruz. Bahçe kapısını, bahçe duvarını yaparak ve onararak onları ebedi olarak kalacakları evlerinde huzura kavuştururuz. Ayrıca zararlı ağaçları ve çalıları temizlersek dostlarımızı güzel bir bahçeye kavuştururuz.. Unutmayalım ki; Hepimizin gideceği en son yer burasıdır. Buraya nasıl bakarsak öyle buluruz. O halde güzel bakalım ve güzel bulalım.
Bunları yapabiliriz. Zaten ÇINARDERE SİTESİ olarak bizler bu işe ilk adımı attık. Öncelikle zararlı ağaçları ve çalıları temizlemeye başladık. Küçük bir bölümünü tamamladık. Temizliği yapacak arkadaşın ücretini temin ettik, fakat o kişi rahatsızlanınca çalışmamız biraz aksadı. Çalıştırmak için yeni kişiler arıyoruz. Bu kişi ve kişileri bulunca çalışmaya devam edeceğiz.( Resim.6-7 ).BU KİŞİLERİ BULDUK ,ANLAŞMA YAPTIK VE TEMİZLEME İŞİNE 6 EKİM 2013 GÜNÜ BAŞLANACAKTIR. 2.10.2013
Ayrıca Mezarlığın tüm işlerini yapacak bir kişi bulabiliriz ve belirli bir ücret karşılığında tüm yapılması gerekenleri bu kişiye yaptırabiliriz.
Bahçe duvarının yapılması için de Kara Yolları ile temasa geçmek üzereyiz. Gerekli yazışmaları hazırladık ve Bursa Kara Yolları Bölge Müdürlüğüne dilekçemizi yolluyoruz. Ayrıca yollarda ağaçlandırma yapmak için yine Çanakkale ve Bursa Kara Yollarından müsaade almak üzere girişimlerimiz olmuştur. Bu işlerin yapılabilmesi için muhtarlığımızla işbirliği içindeyiz. Çınardere Site Yönetimi olarak bazı girişimlerimiz ve çalışmalarımız olmaktadır ve devam edecektir.
Siz Köyümüzün dışında çalışan ve yaşayan Sevgili Hemşerilerimiz ,
Sizlerden Çınardere Köyünün iyileşmesi, güzelleşmesi,daha iyi ve daha huzurlu ve daha mutlu yaşanır hale gelmesi ve getirilmesi için ilgi ve gerekli yardımlarınızı ve olumlu eleştirilerinizi bekliyoruz. Yapılacak her yardım köyümüz için olacaktır ve olmaya devam edecektir.
YAŞADIĞINIZ HAYAT YAKINDA GEÇMİŞ OLACAK,
ANCAK SEVGİ ADINA YAPTIĞINIZ ŞEYLER SONSUZA KADAR
VARLIĞINI SÜRDÜRECEK.
Orhan SELVİ
9 Şubat 2013