Köyümüz sınırları içindeki birçok yerin kendine özel adları vardır. Her birinin yine kendine özel anlamları veya hikayesi olan yer adları köy tarihinin ve kültürünün bir parçasıdır. Yeni nesillere aktarılması gereken bu yer adlarından derlediklerimizi alfabetik sıraya göre aşağıda görebilirsiniz.
Arkaltı : Çınardere Köyü'nün kuzey batısından güneye doğru Köy'ün içindeki değirmene kadar gelen su arkının doğu tarafına bakan alt kısmında kalan arazinin adı.
Asfalt Boyu : Biga - Çankkale Yolu'nun Çınardere Köyünden geçen kısmı.
Aşağı Çayırlık : Çınardere Köyü'nün doğusunda Otlukdere Köyüne giden yol ile Kocaçay arasında kalan arazinin adı. Eskiden çayır olarak kullanıldığı için bu ad verilmiştir.
Ayazma Deresi : Çınardere Köyü ile Balıklıçeşme Beldesi arasındaki bir kısım arazinin adı. Ayazma Hristiyanlıkda kutsal su kaynağı olan yerlere verilen bir isim olup, bu ad muhtemelen Bizans döneminden kalmıştır.
Emin'in Bayırı : Çınerdere ile Balıklıçeşme arasında Yeni Bağlık'ı geçtikten sonra Köyün yeni su kuyusunun bulunduğu bölgedir. Burası 1950 yılından önce rahmetli Kerim Aga'nın babasının tarlasıydı.
Eski Bağlık : Çınardere Köyünün güneyinde küçük parseller halinde köylüye bağ yeri olarak verilmiş arazinin adı. Eski yıllarda üzerinde üzüm bağları olan bu arazi ne yazık ki daha sonra bağlar sökülerek tarlaya dönüştürülmüştür.
Çamtepe : Çınardere Köyü'nün batısında kalan orman alanının başlangıcında, üzerinde birkaç yaşlı çam ağacı bulunan tepe.
Dalakdere: Çamtepe'nin kuzeybatısında kalan dere. Köy çeşmelerinin çoğunun suyu bu deredeki kaynaktan sağlanmaktadır.
Dar Yol : Çınardere Köyü'nden Çelikgürü Köyüne giden, her iki tarafı sık çalılarla kaplı yol.
Dibektaşı 1: Çınardere Köyü İlkokuluna gelmeden gelmeden önce solda Ramadan Zorlu'nun evinin önündeki alanın adı. Dibektaşı 1950'li yıllara kadar bu alanda bulunurken daha sonraları 2. dibek taşı kullanılmaya başlamıştır.
Dibektaşı 2 : Çınardere Köyü'nün ortasında bulunan eski un değirmenininden sonraki meydanın adı. 1. Dibek taşından sonra 1970'li yıllarda Fahri Ülker (Fahri Çavuş) tarafından mermerden oyularak yapılan 2. dibek taşı bu alana konulmuş ve Köylünün bulgurunu, keşkeğini hazırladığı dibek taşının burada olmasından dolayı alana bu ad verilmiştir.
Gargaalan : Harmanlığın hemen sol üst kısmında kalan tarlaların bulunduğu bölgedir.
Hanyaka : Çınardere Köyü'nün güney doğusunda kalan ve köyün girişinden itibaren Mezarlığa kadar olan arazinin adı. Çok eski zamamlarda bu bölgede bir yolcu hanı olduğu için bu adın verildiği söylenmektedir.
Harmanlık : Çınardere Köyü'nün batısındaki en son yerleşim yeri olan Macır Hocanın evinden sonraki köye ait düz alan. Eskiden köylüler harmanlarını bu alanda kurduklarından Harmanlık adı verilmiştir.
Ihlamurlu ( Alamurlu ) Dere : Çamtepe bölgesinin bittiği yerde Dalakderenin hemen yanındaki bölgedir.
Kabalık Bölgesi : Ihlamurludere ile Şıpşıp Deresi arasında, Dalakderenin üst tarafındaki alandır. Şu anda çam fıstığı ekilmiştir.
Kocaçay : Nusratiye Köyü'nden doğup Kemer Köyü'nde denize dökülen, Çınardere ve Çelikgürü Köyleri arasından geçen Çınardere Deresi.
Kocadere : Yerlisuyun üzerindeki bölge olup, Balıklıçeşme sınırlarına komşudur.
Kocadavulgalık : Pırnaltepenin üst bölgesidir.
Kocaköprü : Biga - Çanakkale yolu üzerinde Çınardere Deresi üzerindeki köprü.
Koreler : Kabalık ile Ihlamurdere arasında bulunmaktadır. Hisarlı Köyü ile Beypınar Köyü sınırlarına bitişiktir. 1950'li yılların başında Çınardere Köyü'nde gönüllü pilot uygulama olarak Kadastro tespit çalışmalarına başlanmış, çalışma sırasında bu ormanlık arazinin hangi köye ait olduğu konusunda Beypınar ile Çınardere köyleri arasında ihtilaf çıkmıştır. İki köy halkını karşıkarşıya getiren ihtilaf sırasında ülke gündeminde Kore Savaşları olduğundan bu olaydan esinlenerek ihtilaf konusu ormanlık alana "Koreler" adı verilmiştir.
Köyarkası : Çınardere'den Balıklıçeşme yönüne doğru Köyden çıkış noktası.
Köy Korusu : Çınardere Köyünün batısında Yelisu'nun üst kısmında kalan, üzeri meşe ağaçları kaplı orman parçası.
Köseredere : Köy Korusu'nun batısındaki dere.
Küçükçay : Köyün içinde bulunan değirmenin suyunun geldiği ark.
Küçükköprü : Çınardere ile Çelikgürü köylerini bağlayan dar köprü. Yalnız insanların geçeceği genişliktedir. Ahmet Yıkar'ın tarlasının yanındadır.
Pırnaltepe : Köy Korusu'nun kuzeybatısındaki ormanlık tepe.
Pirenlik : Çınardere Köyünün güney batısındaki tepeye verilen ad. Gümüzde tarla olan bu arazinin eski tarihlerde piren bitkisi ile kaplı olmasından dolayı bu ad verilmiştir.
Sığırereği : Eski Dibektaşı'nın bulunduğu yerdeki boş alandır. 1950'li yıllarda köyün bütün sığırlarının toplanıp meraya götürüldüğü, akşamları da evlere dağıtıldığı alandır. Daha sonraki yıllarda Sığırereği şimdiki Abdullah Ergen'in evinin önündeki alana taşınmıştır.
Şıpşıpdere : Dalakdere'den sonraki deredir. Yaz aylarında bu deredeki taşlardan damla damla su aktığı için Şıpşıpdere adı verilmiştir.
Tahirova : Çınardere Köyünün batısında Pirenlik ile Gargalan mevkiinin arasında kalan arazinin adı. Köyün kuruluş yıllarında arazi Tahir Bey'e tahsis olunduğundan bu ad verilmiştir.
Tulumba - Kaynak : Çınardere Köyü ve Çelikgürü Köyü arasında Kocaçay'ın içindeki soğuk su kaynağı üzerine yapılan kuyu.1980'ler kadar bu kuyu üzerinde kurulu olan emme basma tulumba ile köy halkı soğuk su aldığından bu ad verilmiştir. Su almak amaçlı ilk tulumbayı rahmetli Macir Mustafa Atalay kendi meyva bahçesi olan yere 1918 li yıllarında yapmıştır.
Yeni Bağlık : Emin'in Bayırına giderken sağda bulunan arazidir. 1950'li yıllarda çok üzüm veren verimli bir bağlıktı. Yıllar sonra eski bağlık gibi burası da sökülerek maalesef tarla haline getirilmiştir.
Yerlisu : Çınardere Köyü'nün batısında meşe ormanı ile kaplı araziye verilen ad. Bu ismin orman içindeki su kaynağından dolayı verildiği düşünülmektedir. Taha sonra bu kaynaktan beslenen bir de çeşme yapılmış ve uzun yıllar hayvanların sulanmasında kullanılmıştır.
Zeytintepe : Çınardere Köyü'nün Güneybatısında Balıklıçeşme sınırındaki tepenin adı. Uzun yıllar taş ocakları açılan bu tepeye üzerindeki zeytin ağaçları nedeni ile Zeytintepe adı veriLmiştir.
Derleyen
Site Yönetimi
17.10.2012