ÇINARDERE KÖYÜ MUHTARI MUHTESEM İLHAN VE EKİBİNİN 1.04.2014 – 31.03.2019 DÖNEMİNDE YAPTIKLARI İŞLER:
Çınardere Köyü Muhtarları kendi çalışma dönemlerinin sonunda yaptıkları işleri bu sütunlarda daha önceki dönemlerde sizlere duyurmuştuk.
Bundan önce görev yapmış olan muhtarımız rahmetli
Mustafa ERGEN ( 2004 – 2009 arası ) ve rahmetli Vekil Muhtarımız
Ramadan ZORLU ile daha sonra ki devrede muhtarımız
Abdullah ERGEN ve vekil muhtar
Bedri TOPAL’ın ( 2009 – 2014 ) tarihleri arasında Çınardere köyüne yapılan hizmetleri 2014 yılı sonunda yine bu sütunlarda maddeler halinde sizlere duyurmuştuk.
Seçimlere yaklaştığımız şu günlerde halen görevde bulunan muhtarımız
Muhtesem İLHAN ve ekibinin ( 2014 – 2019 ) tarihleri arasında yaptıkları işleri sizlere yine duyurmayı görev bildik.
2014 – 2019 TARİHLERİ ARASINDA YAPILAN İŞLER :
1- Çınardere Mezarlığının tamamını geçilemez hale getiren, ot, çalı, çırpı ve yabancı bitkilerden temizlenmesi sağlandı. ( Bunun için 6-7 kişi tutularak bu işin bitirilmesi için muhtarlık denetiminde köylü kardeşlerimizden toplanan yardım ile yapılması sağlandı.Böylece Muhtarlığın bütçesi kullanıldı.)
2- Daha önce ( 2013 yılında ) yapımına başlanan ancak yarıda kalan mezarlığın çevresinin tel örgü ile çevrilmesi işi tamamlandı.
3- Mezarlığın yola bakan kısmı çökmüş ve bakımsız hale gelmiş olduğundan Karayolları ile temasa geçerek bu duvarın düzenlemesi ve beton ile set çekilerek sağlamlaştırılması ve güzel bir yapıya bürünmesi sağlandı.
4- Köyümüzün yollarının kilit taşı ile kaplanması için İl Özel İdaresi ile gerekli görüşmeler yapılmış ve sonucunda gerekli ödeme ve taş siparişi yapılmıştır. Kısa zamanda yollarımız kilit taşı ile kaplanarak temiz ve daha güzel bir görünüme kavuşacaktır.
5- Cami avlusundaki yetersiz ve yıpranmış Muhtarlık binasının yıkılarak 2 katlı
Köy Konağı yapımı için gerekli tüm birimler ile görüşüldü, İstanbul da Çınardere Site Yönetimin katkıları ile Muhtarlığa bir masraf olmamak kaydı ile Plan-Projesi çizildi ve Muhtarlığa teslim edildi. Kısmetse ileriki günlerde inşaatına başlanacaktır. Bu binanın 1. katında doktor muayene odası, çay-kahve içilecek dinlenme odası, bayan ve erkek tuvaletleri, 2.katında ise Muhtarlık odası ve kütüphane-okuma odası ve misafirhane odası olacak iekilde planlanmıştır.
6- Köyümüze her hafta hastalarımızı muayene ve ilaçlarını tedarik için daha önce olmayan doktor, hemşire ve eczacı birer kişinin gelmesi sağlandı. (Çınardere Köyü Site Yönetimin katkıları ve yardımları ile sağlanmıştır.)
7- Camimizin ihtiyacı olan anfi satın alınarak kullanılmaya başlanmıştır. (Muhtarlık bütçesi kullanılmadan birkaç hayırsever arkadaş tarafından bedeli ödenmiştir.)
8- Cami minaresinin özel günlerde aydınlanması için
LED ışık sistemi yapılması sağlanmıştır. (Masrafı Muhtarlık bütçesinden değil, bazı yardımsever arkadaşlarımız tarafından karşılanmıştır.)
9- Cami de imamın bulunmadığı zamanlarda ezan okunması için Biga Merkez Camisi ile Çınardere Camisi arasında telsiz cihazı ile ses bağlantısı sağlanmıştır.
10- Caminin iç ışıklandırması için 4 adet avize alınması sağlanmıştır. (Muhtarlık bütçesinden değil bazı yardımsever arkadaşlardarın yardımıları ile alınmıştır.)
11- Caminin içindeki bütün pencerelerin çerçeveleri pimapen ile değiştirilmesi ve her cama sineklik ve panjur takılması sağlanmıştır. (Muhtarlık bütçesi kullanılmadan bazı yardımsever arkadaşlardan yardımları ile yaptırılmıştır.)
12- Köyümüzün içinde bulunan ara ve çıkmaz sokaklar da dahil olmak üzere milli ve dini bayramlarda ve özel günlerde asılması ve süslenmesi için yollarda bulunan bütün elektrik direklerine bayrak ve bayrak direklerinin alınması sağlandı. Bu bayraklar 55 adet normal boy ve 5 adette göndere çekilmek için büyük boy olmak üzere 60 adettir. ( Masrafları Muhtarlık bütçesi kullanılman tamamını Muhtarımız Muhtesem İlhan tarafından karşılanmıştır. Ayrıca her eksilen veya yırtılan bayrağın yenilenmesini yine Muhtesem ilhan sağlamaktadır.)
13- Muhtarlığımıza ihtiyaç olan Bilgisayar,yazıcı ve faks alınması için Çınardere Köyü Site Yönetimin ve muhtarlığın çabaları ile ve katkıları ile alınması temin edildi. (Dolayısı ile Muhtarlığın bütçesine dokunulmadı.)
14- Çınardere Köyünün girişine
ÇINARDERE KÖYÜNE HOŞ GELDİNİZ takının yapılması sağlanmıştır
. (Bu işin masrafının bir kısmını Muhtarlık, bir kısmını da İstanbul'da bulunan bir köylü kardeşimiz karşılamıştır.)
15- Köyümüzün girişinde her yağmur sonunda selden yol kapanıyor, geçiş olmuyordu. Bunun için Muhtarlığımız Karayolları ile temasa geçerek buraya 4 metre genişliğinde ve 25 metre uzunluğunda köprü yapılarak sel sularının yolları kapatmamasını sağladı.
16- Çınardere Köyünün Kuruluşunun
154 ve 155. Yıl Kutlamaları için köyümüzde 1500 – 2000 kişilik Mevlid-i Şerif ve Hayır yemeği yapılması sağlandı. Gerekli masraflar için yardım toplandı. Masrafların eksik kalan kısmı
Çınardere SİTE Yönetimi ve Muhtarlığın çabaları ile tamamlandı ve Muhtarlık bütçesinden bir masraf yapılmadı.)
17- Köyümüze su sağlayan kaynakların ve su depolarının temizliği ve bakımları yapıldı.
18- Özel İdareden gerekli yardımlar istenerek bütçe çıkarılmış ve yeni su kaynağı için sondaj çalışması yapılmıştır. Su bulunmuş ancak suyun içinde içilmesine mani olacak maddeler çıkınca kuyu iptal edilerek kapatılmıştır.
19- Köyün içinde yıkılmak üzere olan çürümüş telefon direklerinin tamir ve bakımının yapılması sağlanmıştır.
20- Mevlidi Şerif ve Hayır Yemeği için
Rumeli TV’yi köyümüze davet ederek köyümüzün geçmişi ve geleceği ile ilgili film çekilmesi ve Rumeli TV de gösterimi sağlanmıştır. Böylece köyümüzün bütün Türkiye ve Yurt dışına seyredilmesi sağlanmıştır.
21- Aynı şekilde yine köyümüzün tanıtılması için Muhtarlığımızın desteği ile görevlendirilen Çınardere Site Yönetiminden Orhan SELVİ Rumeli TV ‘nin İstanbul da ki Stüdyosunda programa katılarak Çınardere Köyünün tanıtımı sağlandı. (Masraflar Muhtarlık Bütçesinden alınmamış, Çınardere Site Yönetimi karşılamıştır.)
22- Rahmetli Nazım SELVİ’nin evi önünde bulunan Çınardere Köy meydanında
1933 yılından beri bulunan toprağa gömülmüş durumdaki Cumhuriyet Taşı yerinden çıkarılıp biraz daha sola alınarak etrafı kilit taşları ile düzenlendi ve bu meydana
CUMHURİYET MEYDANI olarak isimlendirildi. Bu meydanın açılışını da Rumeli TV davet edilerek konuk edildiler. Kalabalık bir gurup ile açılışı yapıldı. Rumeli TV de gerekli açılış konuşmalarını ve merasimini filme alarak haber olarak Rumeli TV de yayınlanması sağlandı.
23- Cumhuriyet Meydanının düzenlemesi yapıldıktan sonra meydana bir Atatürk büstü yerleştirilmesi için Çınarere Site Yönetiminden
Orhan SELVİ Çorlu Askeri Ağır Bakım Müdürlüğü ile temasa geçerek Atatürk Büstü tedariki sağlanarak Muhtarlığımıza ücretsiz olarak teslim edilmiştir.
24- Ayrıca Cumhuriyet Meydanına Tarihte 16 Devlet Büyüklerinin Plaketleri yapılarak muhtarlığa teslim edilmiştir.Yakın zamanda Atatürk büstü ile Resimleri bulunan bu16 plaket Cumhuriyet Meydanına yerleştirilecektir.
25- Köyümüzde yapılması elzem olan işler için Muhtarımızın nezdinde bir heyet
Çanakkale Valisi Ahmet ÇINAR’a ,Çanakkale Köy Hizmetleri Müdürlüğüne, Biga Müftüsüne ve Çorlu Müftüsüne ziyaretler yapıldı. Gerekli destekler sağlandı.
26- Köy içindeki yollarda yağmur esnasında meydana gelen sel sularının tahliyesi için ilk etapta Hasan CANLI’nın evi önünden 800 m.uzaklıkta bulunan Ana asfaltın kenarında bulunan kanala yeraltından büzler yerleştirilmiştir.
27- İhtiyaç olan büzler muhtarlık bünyesinden bir bedel ödememek için köyün tarlalarına su getiren ve daha sonra atıl durumda bulunan büzlerden istifade edilmiştir.Bunun için tüm masrafları ve makinelerini muhtarımız tedarik etmiş ve kendiside bizzat çalışarak köyün bütçesine dokunmadan tedarik etmiştir. Taşınmasına da köyümüzde traktörü olan bir iki arkadaş yardım etmiştir.
28- Nusretiye Barajından gelen baraj sularının bahçelerde kullanılması için evlere dağıtılması sağlanmıştır.
29- Bu işlemler için bütün köyün yolları açılmıştır.Kanallar açılınca aynı kanala İnternet –Telefon kabloları döşenmiştir.
30- Aynı şekilde bu açılan kanala içme suyu tedariki için 800 metre temiz içme suyu borusu asfalt başına kadar döşenmiş ve köy girişine de ayrıca bir çeşme yapılarak gelen geçen kişilerin içme suyu tedariki sağlanmıştır.
31- Çınardere Köyü sınırları içinde bulunan Çayın ve derelerin ıslah çalışmaları başlanmış ve bitirilmiştir.Çay ve derelerin içleri ot, ağaç, çamur vs. pislikten suyun akışı normal olmadığında taşmalara sebep oluyordu.
DSİ İL Müdürlüğü ile temasa geçilerek bütün çay ve dereler bu artıklardan temizlenmiş ve suyun normal akışı sağlanmıştır. Çay ve dDerelerin yanları beton kalıplar ile sağlamlaştırılmıştır.
32- Karayollarına yapılan müracaat sonunda Çınardere köyünün girişi ve 200 m. içeriye kadar asfalt dökülmesi sağlandı.
33- Çınardere köyündeki evlerin içine su dağıtımı ovadaki artezyenden ana depoya ve oradan da evlere dağıtılan bu artezyendeki pompanın yetersiz olması nedeni ile daha güçlü bir pompanın alınması sağlandı.
34- Cami avlusunda bulunan erkek ve kadın tuvaletlerinin kapıları yenilenmiştir.Ayrıca dışarıdan giriş ve çıkışların görülmemesi için pimapen malzemesinden perdeleme –siperlik yapılmıştır.
NOT : ( Bu yapılanlar için masraf Muhtarlık bütçesinden çıkmamış ve hayırsever bir köylü kardeşimizin katkıları ile yapılmıştır.)
35- Aynı şekilde cami içinde eskiyen kapı yine hayırsever arkadaşın katkıları ile yenilenmiştir.
36- Cami binasının tamamı ,şadırvan ve WC lerin tamamı boyanmış ve badana yapılmıştır.
37- Cami ile İmam evi arasında bulunan kapı çürümüş olduğundan yenisi yapılıp yerine takılmıştır.(Masrafı Muhtarlık bütçesinden değil, tamamen Muhtarımız tarafından karşılanmıştır.)
38- Muhtarlık Heyeti Çamtepe'nin Ihlamur Dere yakasında bunan 30 dönüm araziyi mahkemeye vererek köyümüze kazandırmıştır. Bu arazide ağaçlandırma işlemi başlamıştır. Buranın ismi de
ÇANAKKALE ZAFERİ 100.YIL HATIRA ORMANI olarak isimlendirilmiştir.
39- Köy Camisinin minaresinin yıllar içinde bazı yerleri dökülmüş ve tamir edilmesi gerekmekte idi. Muhtarlığın gözetiminde tamiri tamamlanmıştır. ( Bu tamir için yapılacak masraflar köyümüzün yardım severlerinden toplanmıştır. Böylece Muhtarlığın bütçesine dokunulmamıştır. )
40- Köyümüze su nakleden kaynaklardan biri olan Ihlamur Deredeki su haznesinden bir yardımseverin hibe ettiği 800 m.lik boru Çınardere –Beypınar yolu üzerine yeraltından döşenmiş ve buraya bir çeşme yapılarak yoldan geçen insanların ve hayvanların su içmesi sağlanmıştır. (İşçiliğini ve gerekli makine yardımını Muhtar kendi imkanları ile yapmıştır. Dolayısı ile Muhtarlık bünyesinden bir harcama çıkmamıştır. Ayrıca bu çeşmenin yanına oturmak, dinlenmek ve piknik yapmak için masalar ve oturma araçları yerleştirmiştir. Böylece burası piknik alanı olmuştur.)
41- Dibektaşı'ndan Çamtepe istikametine giden yol güzergahı tamamen bozulmuştu.Tarlasına traktör veya araba ile giden vatandaşlarımız yolların bozuk olmasından dolayı çok zorlanmaktaydı. Bunun üzerine Muhtarlığımız
İÇTAŞ firması ile anlaşarak fabrikadan ücretsiz cüruf getirerek yollara dökülmesini sağlamıştır. Muhtarlıkta bu döşenen cürufları yollara dağıtarak yolların uygun hale getirmesini sağlamıştır. Bunun için işçilik ve makine, mazot vs. masraflarını Muhtarımız kendi imkanları ile sağlamış ve bütçeden bir para çıkmamıştır.
42- Köy okulunda ikamet eden Orman Yangın Ekibi yıllarca oturduğu odaların ve sulama için kullandığı suyun parasını ödememekteydi. Muhtarlığımız yeni göreve geldikten sonra Orman Yangın Ekibinin kullandığı suyun parasını tahsil etmiş ve her ay harcadıkları suyun parasının ödenmesini sağlamıştır.
43- Köyümüze gelen su ihtiyacı karşılamaya zaman zaman yetmemektedir. Bunun için daha büyük bir depo yapılmasına karar verilmiştir. Eski deponun su hacmi 180 metreküptür. Bu depo yıkılarak 250 metreküp su depolayacak büyüklükte yeni bir depo yapılmış ve gerekli su dağıtımına başlanmıştır.
44- Köyümüzde bulunan evlerin su sayaçları eski dönemde para ile bir kişiye okutuluyordu.Bu gider masraf olarak Muhtarlığın bütçesinden veriliyordu. Ancak aza
Behsat SELVİ bu işi kendi imkanları ile yaparak bu gideri köyün bütçesinden çıkmasını önlemek için ücretsiz yapmıştır. Ayrıca bu saatlerin okunması için sular idaresinden bir memurun gelmesi kabul edilse idi %10 daha fazla ödeme yapılacak ve Muhtarlığın bütçesinden yılda
1200 TL. çıkmış olacaktı.Bu meblağ Köy geliri olarak kasada kalmıştır.
45- Ovada bulunan artezyen kuyusundan ana depoya su pompalayan motorların bakımı,tamiri, kademe değiştirilmesi için önceki devrede bu işleri yapan kişiye yılda o günün koşullarında
2700 TL .ücret ödeniyordu. Muhtarımız bu işleri kendisi yaparak
2700TL. Muhtarlık bütçesinde kalmıştır.
46-Dalakdere de bulunan su deposu yıkılarak yeniden bir oda şekline getirildi.Böylece suyun depolanması,temizlenmesi ve ilaçlanması kontrol altına alınmıştır.
47- Köyümüzün işlerini yapmaya gelen gerek Özel İdare elemanlarına,gerek elektrik, su, yol, artezyen açma vs. gibi işlerin yapılması ve kısa zamanda bitirilmesini sağlamak için işçilerin yemeğini Muhtarımız tamamen kendi imkanları ile karşılamıştır. Dolayısı ile Muhtarlık bütçesinden harcama yapılmamıştır.
48- Çınardere Mezarlığına Selvi Fidanları ekilmesi sağlanmıştır.
49- Köyümüzün içme suyu için
AYAZMA, Eminin Bayırın da
YOĞURTÇU YALAMAĞI ve
KANLIDERE Mevkii olmak 3 ayrı yere su kaynağı açıldı. Su çıkmasına rağmen su analiz raporuna göre içmeye elverişli olmadığından dolayı kullanılmamaktadır.
50- Kanlıdere mevkiinde
HAYIR ÇAYIRI diye bilinen arazi icradan
ÇINARDERE KÖYÜ adına satın alınarak köyümüze ait olmuştur.
51- Köy Camimizin içinde tabanın döşenmesi ve taban ısıtılması sağlanmıştır. Bu iş hayırsever bir kişinin yardımları ile gerçekleşmiştir.
52- Köyümüzdeki kişilerin tarlalarına giden yollar bozulmaktadır. Her yıl bu yolları Muhtarımız kendi araç ve gereçleri ile mazot ve tüm masrafları kendisi tarafından karşılayarak tesviye –düzeltme işlemi yapmıştır. Sonuç itibari ile Merada 2400 dönümlük sahada bulunan tüm bozuk ve geçilemez yollar tekrar köylümüzün hizmetine açılmıştır.
53- Hacı Murat Köprüsü diye bilinen ve sel suları ile taşan ve yolları geçilmez hale getiren bu yere tekrar daha geniş bir köprü yapılarak yenilenmiştir.
54- Çınardere köyünün girişinin karşı cephesinde
ADEM KAYA-RAŞİT KAYA’ nın ev duvarının bölgesinde yağmur sularının taşması nedeni ile yollar su ile dolmaktaydı. Bu suları tahliye edebilmek için yardımseverlerimize devreye sokarak 400 lük 65 m.
KOREGA boru alınarak toprak altına yerleştirilmiştir. Dolayısı ile sel sularından kurtulunmuş ayrıca otobüslerin ve minibüslerin güvenli bir şekilde yolcu indirip bindirdiği bir bekleme durağına da kavuşulmuş oldu. Ayrıca Muhtarımız kendi kepçe ve traktörü ile tüm açılan çukurlar ve kanalları kapatmıştır. Böylece dar olan yol da genişlemiş oldu. Bu işler içinde Muhtarlık kasasından hiçbir masraf çıkmamıştır.
55- Köyün içinde bulunan ve Dalakdere den gelen su kaynağına başka kaynaklar ilave edilerek suyun daha çok gelmesi sağlanmıştır. Ayrıca kaynağın deposu yenilenerek kapalı bir oda şekline getirilerek kilit altına alınmıştır. Böylece suyun kirlenmesi, başkalarının depoya girmesi önlenerek temiz olarak köyümüze gelmesi sağlanmıştır.
56- Yukarı mahallede bulunan yol kenarları ve çeşme önlerinde bulunan derecikler sel sularına sebep olduğundan dolayı geçişlere engel olmaktadır.Bu yol kenarları tamamen temizlenerek düzeltilmekte ve toprak altına borular döşenerek hem bu dertten kurtulması,hem de yolun genişlemesi sağlanacaktır.
57- Rahmetli Ramiz Tutkun’un evi karşısında ki havuz görev yapmamaktadır.Burası tamir ve bakımı yapılarak suyu akar hale getirilmiştir.
58- Dar yol diye bilinen
YOL açılmıştır.Mustafa Hirve’in tarlası yanından değirmen arkasına büyük çaplı borular yerleştirilerek Çelikgürü köyüne ve o bölgedeki tarlalara sağlıklı gidip gelmesi için ana yola çıkmaları engellenmiştir.Böylece sağlıklı ve güvenli bir yol sağlanmıştır.
59- Köy arkasından Balıklıçeşme ye giden yol genişletilmiştir.Çakıl döşenmiş ve yaz –kış Balıklıçeşme -Çınardere yol güzargahı ulaşıma açılmıştır.
60- Köyümüzün ve köylü kardeşlerimizin çıkar ve menfaatlerini korumak ve gelecekte vuku bulacak ve sıkıntıya düşürecek olumsuzlukları yaşamamaları için arazi satacak ve alacak kişilere uyarılar yapılmıştır.
61- 2014 yılı 22.A uygulaması ile yapılan kadastro çalışmalarındaki hatalı ölçümler ile ilgili Kadastro Mahkemesine açılan davalar ile düzeltilmesi sağlanmıştır.
62- Muharr ve ekibinin göreve geldiğinde bankada bulunan 23.000 TL. paraya hiç dokunulmamıştır.Muhtarlığımız bu parayı harcamadığı gibi ve köyümüzün hiç geliri olmadığı halde yapılan tüm çalışmalar ve hizmetlere rağmen bankadaki köy muhtarlığına ait parayı
27.000 TL.artırarak
50.000 TL.sına yükseltmiştir.
63- Köy girişinin sağ ve sol yanları düzeltilerek temiz , güzel bir görüntü ve ayrıca yolun bir miktar genişletilmesi sağlanmıştır.
64- Köy yollarında bulunan çöp konteynerlerinin eski ve kullanılamaz olanları değiştirildi. Eksik olanların sayıları artırılarak yenileri ilave edildi.
65- Kozorman mevkiinde bulunan mevcut içme suyu kuyusunun yanına yeni bir sondaj yapılıp su çıkartılması ve insan ve hayvan sağlığını tehdit edici unsurlardan korumak için kuyunun bulunduğu bölgeyi kamulaştırma yapılıp güvenlik çemberi altına alma çalışmaları yapılmaktadır.
66- Dalakdere mevkiinden köy içindeki çeşmelerine gelen içme suyu hattının 3 km.lik yol güzergahındaki boruları değiştirilerek yenilenip yapılabilmesi için
ÖLÇÜM ve
TOPOĞRAFYA çalışmaları yapılmaktadır.
SONUÇ İTİBARI İLE :
1 Yukarıda belirttiğim gibi bazı masrafları Muhtarımız kendi gelirinden karşılamıştır.
2-Bu arada Muhtarımız yapılacak işler için kendi makinelerini kullanmıştır. Yapılan işlerde kullandığı yakıt, tamir ve bakımlar için sarf ettiği giderleri de kendi gelirinden karşılamıştır.
3-Ayrıca yine bazı masrafları yardım severleri devreye sokarak bu arkadaşlar vasıtası ile karşılanmasını sağlamıştır.
4-Böylece bir çok masraf Muhtarlığın bütçesine dokunmadan ve kendi cebinden karşılandığı için
GİDERLER kasada
GELİR olarak kalmıştır.Böylece tüm işlerin yapılması sonucunda Muhtarlığın banka kasasında bulunan geçmiş döneme ait
23.000 TL.eksilmediği gibi bu dönemde
27.000 TL.arttırılarak
50.000 TL sı olarak yeni muhtarlığa devredilmiştir.
Çınardere Site Yönetimi olarak Muhtarımız Muhtesem İlhan’a ve ekibine yapmış oldukları hizmetlerinden dolayı
TEŞEKKÜR ederiz.
Ayrıca yeni dönemde adaylığını koyan arkadaşlarımıza da başarılar dileriz.
Orhan SELVİ
24.03.2019