YILLARIN GETİRDİĞİ MUTLULUK
Ve NİHAYET !!
1973 yılından beri yapmış olduğum araştırmalarımın sonucunda,Bulgaristan-SELVİ kazasının BARA köyünde asırlar önce ecdadımın doğduğu ,büyüdüğü, evlendiği ,yaşadığı ,çoluk çocuğa kavuştuğu ve 1901 yılından 1926 yılında kadar kademeli olarak Türkiye’ye göç ettiği BARA köyümüzün tek ve tarihi resmini uzun araştırmalarımın sonucunda bulabildim.
1901 ila 1950 yıllarında Bulgaristan,Sevlievo kazasının Bara köyünden Türkiye’ye göç eden akrabalarımı, ailemin tüm fertlerini ve diğer tüm kişileri dolaşmama rağmen köyümüz ile ilgili bilgi,resim,film vs.bulamadım.Hatta 1901-1906-1908-1911-1917-1926 ve 1950 yılında Türkiye’ye gelen aileler arasında da yaptığım araştırmalarda da Bara Köyüne ait maalesef gerekli bilgi ve resimlere ulaşamadım.Tek aldığım bilginin 1946-1950 yılları arasında bu köyün yerine baraj yapıldığı,köyün boşaltıldığı ve yerine suların dolduğu ve baraj olduğu bilgisiydi.Ama burasını ne gören oldu,ne de resmini bulan.
Yıllarca özlem ile hayal ettiğim babamın,dedelerimin ,ninelerimin ve diğerler akrabalarımın doğduğu ve yaşadığı BARA köyüne ne zaman ,nereden,nasıl geldiklerini en doğru şekilde öğrenemedim. Ve sonunda tüm Bara köyü sakinleri 1901 ila 1950 yılları arasında buralarını Baraj yapıldığı için mecburen terk ettiler.Bu baraja ALEXANDER STAMBOLİİSKİ adı verilmiştir.Bu kişi Bulgar Tarım Birliğinin önde gelen politikacısı ve Bulgar Başbakanıdır ( 1919 - 1923 ) .
Daha sonra ki yıllarda topraklarını,evlerini,camisini,kahvesini,bağlarını ve bahçelerini ,gerek Türk ve gerekse Bulgar arkadaşlarını ve akrabalarını göremediler,haber alamadılar ve bu belirsizlik,özlem ve hasretin sonunda maalesef bu alemden kayıp gittiler.
Rahmetli babam1921 yılında doğduğu daha 5 yaşında iken yani 1926 yılında köyünden,toprağından,evinden çocukluk devresinde yaşadığı mahallesinden ayrılarak Türkiye’ye göçmen olarak geldiler.Ama yıllar önce ( 93 yıl ) doğduğu yerleri ,sevdiği köyünü ve çocukluk anılarını bir daha yaşayamadan ve oraları göremeden 2014 yılında 93 yaşında ahirete intikal ettiler.
İşte bu ayrılık, içimde daha da depreşti.Günlerce BARA köyünü ,babamın,dedemin ve onların dedelerinin kısacası ecdadımın doğduğu,yaşadı,bir zaman işledikleri toprakları ve en önemlisi de sular altında kalmış olan köyünü hayal ederek yaşadım ve sonunda karar verdim.Bulgaristan’a gideceğim,babamın ve ailesinin yerleri göreceğim diyerek 03 Ağustos 2017 tarihinde kazamız olan SEVLİEVO kasabasına gittim.Ve daha sonra da BARA köyüne ulaştım.Tabii oralarda köy olarak hiç bir şey yoktu.Tamamen sular altında kalmıştı.Hayal ederek köyün yerini,tarlaları,bahçeleri mahallelerini düşündüm.Daha sonra ecdadımızın mezarlığını buldum.Ancak ne taş,ne de mezarlık vardı.Bulunduğu yer beton gibi dümdüz arazi olmuştu.Çünkü 1950 yılından beri hiçbir hareket görmemiş tamamen yokluğa terk edilmişti.
Evet ...BARA köyümüzü hayal olarak suların içinde bulduk.Başka da bir şey yoktu.Yapılacak bir iş daha vardı.Bulgaristan da akrabalarımı aramak oldu.Ve bu umut ile başta Sevlievo,Rahva,Kruşova,Pavlikeni-Sühindolu, ve Gradichte köylerine gittim.Ve oralarda 1893 doğumlu olan dedemin 3 kız kardeşinin torun çocuklarını ilk defa buldum ve tanıştım.Kendilerini 68 yıldan beri ilk defa gördüm. Duygulu anlar yaşadık.Kolay değil birbirimizi hiç görmemiş ,varlığından dahi kesin bir bilgimiz olmamıştı.Bu tanışmamız ve beraber olmamızdan büyük mutluluk duyduk.Dedelerimizden,ninelerimizden ve halalarımızdan bahsettik,hasret ve özlem giderdik.Geçmiş ile ilgili fikir alışverişinde bulunduk.Onlarda da köyümüz BARA ile ilgili resim veya evrak istedim.Fakat hiçbir resim ve belgenin olmadığını ve bulamayacaklarını söylediler.Böylece bu kadar yola gelmeme rağmen sevindirecek ,beni mutlu edecek bir sonuca ulaşamadım.Kısacası hayal kırıklığına uğradım.Neticede benim istediğim bilgi ve resimlere ulaşamadım.
Türkiye ye döndükten sonra kitap,ansiklopedi,gazete mecmua ve diğer evraklardan BARA köyü ile ilgili resim ve haberler aramaya başladım.Google deki gerek Türkçe yazılımlardan ve gerekse Bulgarca yazılan dergileri,gazeteleri inceledim. Bulgaristan Google sayfalarına Bulgar’ca yazı yazarak günlerce evrak ve resim aradım,araştırdım ama istediğim köyün resmine ulaşamadım.BARA köyünün yerine yapılan
Alexander Stamboliiski Barajı ile ilgili bilgi ve resimleri buldum.Ama köyün hiçbir resmine ulaşamadım.
Bunun üzerine kazamız olan Sevlievo Belediye Başkanına,Yardımcısına, Harita ve Kadastro Mühendisiliğine,Tarih Müzesi Müdürlüğne,diğer taraftan Bara köyünün 1952 senesinden sonra başka kasabaya nakledilen Pavlikeni Belediye Başkanına,Pavlikeni Tarih Müzesi Müdürlüğüne, Sühindolu Belediye Başkanına ve halktan da 7-8 kişiye mail ile müracaat ederek derdimi anlattım ve köyümüzün resmini istedim.
Yazdığım bir yazı aşağıdadır.Tabiki bunu Bulgarca bilmiyordum ancak buna rağmen Google den istifade ederek yazmaya çalıştım.
Sayin Başkan Yardımcısı 30.10.2017
Kalina Georgieva
BULGARCA DİLEKÇE.
Türkiye
TÜRKÇESİ :
Ben sizi Türkiye'den arıyorum.Dedem ve babam Alexander Stanboliiski nin içinde bulunan Bara Köyünde doğdu.1926 da Türkiye ye göç ettiler.
2 ay evvel Barajı ,Bara Köyünü,Suhindol'u ,Sevlieva'yı,Rahva'yı,Krusevo 'yu ,Gradischta'yı ve Pavlikeni gezdim.Hapsinde akrabalarımı buldum.Çok aramama rağmen Baraj yapılmadan önceki Bara Köyünün resimlerini bulamadım.
Sizden çok rica ediyorum..1950 yılından önceki Bara köyünün resimlerini bana tedarik ederseniz size minnattar kalacağım.
İlgi göstereceğinizi umar,Türkiye'den selamlar
Orhan SELVİ
Türkiye
30.10.2017
VE...................
SEVLİEVO BELEDİYE BAŞKAN YARDIMCISINDAN CEVAP GELDİ **********
31.10.2017
BULGARCA CEVAP GELDİ.
********************************* TERCÜMESİ .******************************
Merhaba Bay Selvi,
Senin yazdıklarından gerçekten meraklandım .BARA köyünün nerede olduğunu bilmiyorumdum.Senin bana yazdıklarını merak ederek İnternette Bara köyü hakkında ki bilgileri araştırdım ve hızlı bir şekilde okudum. Şimdiye kadar BARA köyünün varlığını bilmiyordum.Ama köklerine ve tarihinize geri dönmek çok güzel ve bu merakını hayretle karşıladım.O nedenle sana yardımcı olmak için. Sevlievo Tarih Müzesinde bir yazı ile köy hakkında bazı bilgi ve resimler istedim. Konuyla ilgili bir şey bulabilmek için Pavlikeni Müzesi'ne de bir istekte bulundum. Bazı bilgiler edindiğim zaman bunları da size yazacağım.
Dönüp aldığınız için teşekkür ederim, nedenini bilmiyorum, ama mutlu olduğum için bu yüzden belediyeye insanlara yardım ediyoruz!
Selamlar!
Saygılarımla,
31.10.2017
Kalina Georgieva
Belediye Başkan Yardımcısı
VE 3 GÜN SONRA !!!
Sevlievo Belediye başkan yardımcısından bir mail aldım.Kendisi bazı belediyelere yazı yazarak araştırma yaptırmış ve Pavlikeni kasabasındaki Tarih Müzesinden çok eski tarihli bir resim bulunup bana gönderdi.Sevincim sonsuz oldu.Nihayet hayalime kavuşmuş,babamın dedemin ve ecdadımın doğdukları,yaşadıkları köyün resmine nihayet kavuşmuş oldum.
PAVLİKENİ MÜZESİNDEN , SEVLİOVA BELEDİYESİNE VE ORADAN DA BANA RESİM İLE İLGİLİ BİR CEVAP GELDİ 03.09.2017
BULGARCA BİLGİ GELDİ
TÜRKÇESİ :
Merhaba
Pavlikenide bulunan Müzesinde tüm belgelerinin tamamını aradım ve tahminimce Bara köyünün resmini buldum.. Pavlikeni meslektaşlarım,size ait oldukları tek köy olduğunu düşündüğü bu fotoğrafı gönderdiler.
Selamlar,
PAVLİKENİ MÜZESİ
BAY.Mitko
Böylece bugüne kadar hiçbir kişi ve kuruluşlarda bulamadığım BARA köyünün çok eski bir resmini elime geçirmiş oldum.
Sonuç olarak belirtmem gerekirse bir söz vardır.
**** ARAYAN MEVLASINI DA BULUR.BELASINI DA **** bulur derler ya ! İşte ben güzel olanını buldum ve son derece mutlu oldum.
1486-1487 Yılında Bulgaristan’a giden Karamanoğulları Beyliği değişik bölgelere dağılmıştır.İşte bizim atalarımız bu beyliğin uzantılarıdır.BARA köyünün adı Bulgaristan da 1479’da Osmanlı belgelerinde ve daha sonra da 1855 yıllarında sadece Türk belgesinde BARO adı olarak bahsedildi.
Köyün adı küçük akan su, akarsu anlamına gelir.Gerçekten o tarihlerde küçük bir derenin yavaş yavaş aktığı bilinmektedir.Tabiat özelliklerine göre BARA köyünün bulunduğu alan baraj yapılmaya gayet uygun bir yerdir.Ve sonuç itibari ile 1946 yılında inşaata başlanan BARA köyü toprakları 1952 yılında
Alexander Stamboliiski Barajı olarak hizmete açılmıştır. Ve bu baraj nedeni ile Bara Köyü sakinlerinin bir bölümü Türkiye’ye diğerleri ise Gradichta,Pavlikeni,Beyaz Kilise ve Resen köylerine dağıldılar. Ve bu köyleri dolaşarak bazı akrabalarımı bularak Türkiye’ye döndüm.Umarım bir gün daha uzun kalmak dileği ile buraları tekrar görmek nasip olur.
Orhan SELVİ
25.11.2017
SEVLİEVO KAZASI - BELEDİYE MEYDANI - 03.08.2017
BARA KÖYÜ ALEXANDER STAMBOLİİSKİ BARAJ HALİ
BARA KÖYÜ BARAJ HALİ - 07.08.2017
BARA KÖYÜ BARAJ HALİ - 1950 Lİ YILLAR
BARA KÖYÜ BARAJ HALİ - 07.08.2017
BARA KÖYÜ MEZARLIĞI - 07.08.2017
BARA KÖYÜNÜN SAKİNLERİNİN GRADİCHTE‘YE YERLEŞTİRİLMESİNİ BİLDİREN ANIT.
BARA KÖYÜ MEZARLIĞI - 07.08.2017
BARA KÖYÜ MEZARLIĞI - 07.08.2017
GRADİCHTA KÖYÜ - 07.08.2017
GRADİCHTA KÖYÜNDE Kİ DEDEMİN VE NİNEMİN TORUN ÇOCUKLARI - 07.08.2017 - 07.08.2017
PAVLİKENİ KASABASI - 07.08.2017
SEVLİEVO KAZASI - 05.08.2017
SEVLİEVO KAZASI - 03.08.2017
SEVLİEVO KAZASI - 03.08.2017
SEVLİEVO KAZASI - 10.08.2017
SEVLİEVO KAZASI BELEDİYE PARKI - 10.08.2017
SEVLİEVO KAZASI -DEDE VE NİNE TORUN ÇOCUKLARI - 10.08.2017
SEVLİEVO BLD.BŞK.YARDIMCISINA MEKTUP GÖNDERİLDİ.
SEVLİEVO BŞK.YRD.DAN CEVAP.
SEVLİEVO BLD.BŞK YRD.DAN CEVABIN TERCÜMESİ
PAVLİKENİ MÜZE MD.LÜĞÜNDEN BARA KÖYÜNÜNRESMİ BULUNDU.